SNEL CONTACT: +31703924719 info@bobizz.nl

Kramsvogel

In 1937 dreef tijdens een paar stormen een zwerm kramsvogels over de Noordzee naar Groenland mee met de wind, vandaar dat deze stoere vogel regelmatig broedt in het zuiden van Groenland.
  • Lengte: 25 cm
  • Broeden: april
  • Maximum leeftijd:18 jaar
  • Eieren en nestjes: Incubatie 13 dagen. 5 – 6 eieren, vaak 2 nestjes
  • Latijnse naam: Turdus pilaris

Uiterlijk

De kramsvogel is een grote, uitgerekte en kleurrijke spruw. Kroon, nek en buik zijn grijs. En zijn borst is gespikkeld.

Gelijkaardige vogel

De zanglijster is iets kleiner en is egaal grijsbruin bovenop in vergelijking met de kramsvogel.

Geluiden en lied

De kramsvogel is te herkennen aan een licht piepende repetitieve roep.
Zal van tijd tot tijd de vogeltafel bezoeken. Tijdens het zomerseizoen eten kramsvogels meestal wormen, een verscheidenheid aan insecten en groene spruiten. Tijdens de herfst en winter: fruit, lijsterbessen en jeneverbessen vormen het favoriete dieet.

Het nest en de holletjes

Wanneer de kramsvogel zijn nest bouwt, wat een paar dagen duurt, kiest hij er altijd voor om het in de bovenste takken van een boom te plaatsen. Hij kan ook kiezen om het nest te plaatsen op straatnaamborden, struikgewas of eventueel op een nestkast. Het gebruikte materiaal is oud gras waarvan de kramsvogel samen met modder een diepe kom vormt. Het vrouwtje broedt twee weken op de eieren. Zodra de eieren zijn uitgekomen, voeden het vrouwtje en het mannetje beide de jongen. Het nest wordt krachtig verdedigd tegen indringers en van de kramsvogel is bekend dat hij steile duiken en cascade-uitwerpselen maakt naar degene die de vrede rond het nest stoort. Zal paren in een enkel paar, maar ook in kolonies bestaande uit honderden paren.

 

Verspreidingsgebied

summerZomer
all_yearHele jaar
winterWinter
all_year

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op uw volgende aankoop!

Wij danken u voor uw inschrijving! Uw kortingsbon code ter waarde van 10% is: submit112017. Deze korting is niet geldig in combinatie met andere kortingen op onze website.