SNEL CONTACT: +31703924719 info@bobizz.nl

Groenling

  • Lengte: 15 cm
  • Broeden: april – juni
  • Maximum leeftijd: 13 jaar
  • Eieren en nestjes: Incubatie 14 dagen. 4 – 6 eieren, vaak 2 – 3 nestjes
  • Latijnse naam: Carduelis chloris


Kenmerken

Een groenling is ongeveer 15 centimeter lang. Het mannetje is olijfgroen van kleur, vooral op de stuit. De rug heeft een bruine tint en de onderzijde is meer geelachtig. De randen van de vleugel en de meeste staartpennen zijn aan de basis helder geel. De dikke snavel is bijna wit en de poten zijn vleeskleurig. Het wijfje is minder intensief van kleur, zij is meer grijsgroen en haar geel in de veren is veel valer.

Nestelgedrag

Het nest bevindt zich in heggen en struiken of in altijdgroene planten. Het is gemaakt van takjes, twijgjes of worteltjes en afgewerkt met haren en veertjes. Het legsel bestaat uit vier tot zes witte tot lichtblauwe eieren met roestbruine vlekjes en hebben een broedtijd van 12 tot 14 dagen. De jongen worden door beide ouders verzorgd. Tijdens het broedseizoen zingt de mannelijke Groenling luid en krachtig. Het liedje lijkt dan erg op het gezang van een kanarie. Maar hij kan andere geluiden maken die niet zo muzikaal zijn als het andere type lied.

Voedsel

Vaak geziene gast aan de vogeltafel. Het voedsel bestaat voornamelijk uit jonge plantjes, zaden, haver, bessen, bladknoppen en soms ook weleens insecten.

Leefgebied

De Groenling is vaak te vinden in parklandschappen met dichte bosjes of boomgroepen, met name in parken, tuinen, heggen alsook langs bosranden. In de winter als het voedsel schaars is, komen de groenlingen in gezelschap van andere vogelsoorten zoals de vinken, mezen, merels en spreeuwen op de voederplaatsen bij de huizen af.

 

summerZomer
all_yearHele jaar
winterWinter
all_year

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op uw volgende aankoop!

Wij danken u voor uw inschrijving! Uw kortingsbon code ter waarde van 10% is: submit112017. Deze korting is niet geldig in combinatie met andere kortingen op onze website.