SNEL CONTACT: +31703924719 info@bobizz.nl

Barmsijs

 

  • Lengte: 13 cm
  • Broeden: maart – april
  • Maximum leeftijd: 10 jaar
  • Eieren en nestjes:Incubatie  10 – 12 dagen, 4 – 6 eieren
  • Latijnse naam: Carduelis flammea

Kenmerken

Deze kleine, grijsbruine vogel heeft op de bovenzijde donkere lengtestrepen. De barmsijs is groter dan de kleine barmsijs. De vleugelstreep is duidelijk wit (bij kleine barmsijs minder contrastrijk licht bruingeel). Verder is de vogel ook contrastrijker, de buik en borst zijn lichter en hij heeft een lichte stuit met meestal kleine zwarte streepjes.De barmsijs klampt zich vast aan de toppen van berkentakken en hangt vaak ondersteboven. Sommige jaren wordt het land overspoeld door barmsijzen, maar andere jaren zijn er bijna geen.

Nestelgedrag

Het nest is samengesteld uit takjes, halmen, korstmos en mos, met haar bekleed. Het is het vrouwtje dat het nest bouwt, vrij dicht bij de grond. Ze wordt gevoed door het mannetje tijdens de incubatie en ze verlaat heel zelden het nest gedurende deze periode.Het vrouwtje legt 3 tot 6 blauwachtige eitjes met roodbruine vlekjes, die ze uitbroedt in 13 dagen, na 15 tot 18 dagen vliegen de jongen uit, en na 3 weken zijn ze zelfstandig.

Voedsel

De barmsijs is een veel voorkomende gast aan de vogeltafel. Berkenpitten zijn het primaire dieet voor barmsijzen, maar in de zomer zijn insecten ook van belang en gedurende de rest van het jaar andere fijnere zaden.

Leefgebied

Deze soort komt voor in noordelijk Europa, Siberië, Alaska en Canada. Het is een trekvogel die ‘s winters naar het zuiden trekt en wordt waargenomen in West- en Midden-Europa. Het voorkomen in de winter kan een invasie-achtig karakter hebben. Barmsijzen komen alleen in de wintermaanden in Nederland en België voor.

summerZomer
all_yearHele jaar
winterWinter
all_year

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op uw volgende aankoop!

Wij danken u voor uw inschrijving! Uw kortingsbon code ter waarde van 10% is: submit112017. Deze korting is niet geldig in combinatie met andere kortingen op onze website.